velkykrtis.Virtualne.sk
Informačný portál o živote v meste a okolí

Konzumujete dostatok ovocia a zeleniny? Odborníčka radí s obsahom letného jedálnička

;-firm-name-;

BRATISLAVA 15. júla (WebNoviny.sk) - Červený melón, jahody, maliny, žltý melón a marhule, zo zeleniny najmä uhorky, paradajky či tekvica. To sú druhy ovocia a zeleniny s najvyšším obsahom vody.

Pre vysoký podiel vody sú pritom vhodnou súčasťou letného jedálnička. Hovorí to odborníčka na výživu z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave (UK) Katarína Babinská. Univerzita Komenského o tom informovala na svojej internetovej stránke.

Nedostatok vody ovplyvňuje nervovú činnosť


Konzumácia ovocia a zeleniny počas horúcich letných dní pomôže podľa odborníčky organizmu doplniť vodu, ktorej nedostatok sa najčastejšie prejavuje bolesťami hlavy, nevoľnosťou či nadmernou únavou. „Pri dehydratácii sa totiž zahusťuje prostredie vo všetkých bunkách organizmu, v dôsledku čoho sa v nich narúšajú procesy látkovej premeny. Prejaví sa to poruchami funkcie rôznych orgánov a systémov. Už i mierny nedostatok vody v tele (úbytok 1 – 3 percenta telesnej hmotnosti) nepriaznivo ovplyvňuje nervovú a duševnú činnosť. Zhoršuje pamäťové funkcie, pozornosť, sústredenosť a reakčný čas,“ tvrdí Babinská. Nedostatočný príjem tekutín je podľa odborníčky UK aj jednou z častých príčin zápchy. Pri nedostatku vody v tele sa však zvyšuje aj riziko infekcií močových ciest. Navyše, u dehydrovaných pacientov sa zistila vyššia úmrtnosť, napríklad na cievne mozgové príhody.

Základom je preto podľa Babinskej dodržiavanie dostatočného pitného režimu. Dospelý človek potrebuje denne prijať 1,5 až 2 litre tekutín. Vo veľkej horúčave, najmä ak športujeme alebo trávime čas priamo na slnku, sa môže potreba zvýšiť aj o ďalší jeden až dva litre. „Ideálne je prijímať tekutiny priebežne počas celého dňa. Nečakajme na pocit smädu, ktorý signalizuje, že organizmus už stratil viac tekutín ako je zdravé, ale vypestujme si dobrý návyk vypiť každú hodinu pohár nápoja. Prvý nápoj je vhodné vypiť hneď pri raňajkách. Bez fľašky vody by sme z domu ani odísť nemali,“ radí Babinská.

Treba si dať pozor na kávu


Ľudia by mali piť predovšetkým prírodné, jemne mineralizované vody alebo vodu z vodovodu. Minerálne látky, ktoré sú prirodzenou zložkou minerálnych vôd, pomáhajú pokryť potrebu cenných látok, ktoré v našej strave často chýbajú, a zároveň nahradiť ich každodenné straty. „Pitný režim si môžeme spestriť ovocnými alebo bylinkovými čajmi alebo riedeným ovocným džúsom. Nie je však dobré, aby sme hasili smäd väčším množstvom sladených nápojov, pre telo znamenajú zbytočnú dávku cukru. Na pozore sa treba mať aj pred kávou – do organizmu síce dodá vodu, má však močopudné účinky, preto sa postará aj o to, aby sa tekutina z tela rýchlo vylúčila,“ hovorí Babinská.



Viac k témam: leto, ovocie, zdravie, zelenina
Zdroj: Webnoviny.sk - Konzumujete dostatok ovocia a zeleniny? Odborníčka radí s obsahom letného jedálnička © SITA Všetky práva vyhradené.


 

Nakupujte cez WEBYSHOPPING

  • elektromotor Rhino COBOLD

    elektromotor Rhino COBOLD

    Veľmi spoľahlivý elektromotor Rhino Cobolt Vás určite prekvapí ,vzhľadom na svoje rozmery, načakaným výkonom. Tento elektromotor bol vyvinutý na prívlač, ale je obľúbený aj u kaprárov na vyvážanie a zdolávanie, je výkonný a mimoriadne úsporný.

     129,00 €
    Bonus Pri objednaní zľava 1% z ceny
  • elektromotor Rhino COBOLD

    elektromotor Rhino COBOLD

    Veľmi spoľahlivý elektromotor Rhino Cobolt Vás určite prekvapí ,vzhľadom na svoje rozmery, načakaným výkonom. Tento elektromotor bol vyvinutý na prívlač, ale je obľúbený aj u kaprárov na vyvážanie a zdolávanie, je výkonný a mimoriadne úsporný.

     129,00 €
    Bonus Pri objednaní zľava 1% z ceny

VYUŽÍVAJTE VÝHODY NAKUPOVANIA s VIRTUÁLNOU WEBYSHOPPING BONUS CARD

Vernostný bonus pre tento produkt je -1.29 €
BonusCard
  • Registráciou získavate vernostný bonus vo výške najmenej 1 % z ceny pri nákupe akéhokoľvek produktu a všetky ďalšie výhody
  • Bonus card získava každý registrovaný klient, je úplne zadarmo, získava sa automaticky registráciou pri prvom nákupe
  • Bonus card nie je limitovaná ani veľkosťou nákupu ani počtom nákupov

VYUŽÍVAJTE VÝHODY NAKUPOVANIA s VIRTUÁLNOU WEBYSHOPPING BONUS CARD

Vernostný bonus pre tento produkt je -1.29 €
BonusCard
  • Registráciou získavate vernostný bonus vo výške najmenej 1 % z ceny pri nákupe akéhokoľvek produktu a všetky ďalšie výhody
  • Bonus card získava každý registrovaný klient, je úplne zadarmo, získava sa automaticky registráciou pri prvom nákupe
  • Bonus card nie je limitovaná ani veľkosťou nákupu ani počtom nákupov

AKTUÁLNE SPRAVODAJSTVO

Keby si Robert Fico urobil z Andreja Danka rohožku, oni to vydržia, vyhlásil Hlina
Počet Slovákov v hmotnej núdzi sa znižuje, najviac ich je na juhu Slovenska
Pôvodní obyvatelia Austrálie žili na svetadieli skôr, ako sa predpokladalo
Video: Preľudnený Zionský národný park zvažuje rezervačný systém
Zomrel John Heard, filmový otec Macaulaya Culkina zo Sám doma
Video: Na Medzinárodnom pohári majstrov si Barcelona poradila s Juventusom
BILLA a ÚNSS  skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom

Recept dňa

Orechové rezy

Piškótové cesto:
5 vajec
200 g práškového cukru
200 g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva

Cesto z bielkov:
8 bielkov
300 g kryštálového cukru
250 g sekaných orechov
100 g hrozienok

Krém:
4 žĺtky
2 vajcia
200 g práškového cukru
2 ČL uvarenej kávy
120 g masla
350 g Palmarínu

Vajcia vyšľahajte s cukrom. Pridajte vodu, kypriaci prášok, múku a premiešajte. Cesto dáme na vymastený plech a upečte. Po vychladnutí naň natrite plnku, prikryte ju vrchnou stranou vychladnutého bielkového cesta.

Cesto z bielkov: Bielky s cukrom vyšľahajte nad parou dotuha. Pridajte orechy, hrozienka a premiešajte. Plech vyložte papierom na pečenie, potrite olejom a vysypte mletými orechmi zmiešanými so strúhankou. Cesto naň rozotriete a pečte pri teplote 120 °C asi 30 min.

Plnka: Žĺtky, vajcia, cukor a kávu šľahajte nad parou. Po vychladnutí pridajte maslo, Palmarín a spolu vyšľahajte.

Dobrá rada

Chuť pečene zjemníme,

tak, že ju pred spracovaním ju na chvíľu namočíme do mlieka. To z nej vytiahne horkastú chuť.

Stavebník

Škodliviny v interiéri

Dom bez akýchkoľvek škodlivín by sme na Slovensku asi ťažko našli. Uvoľňujú sa zo stavebných hmôt, nábytku, náterov, lakov, kobercov a ďalších podlahových krytín, čistiacich prostriedkov a ďalších zdrojov. Dôležité je vetranie a obmedzenie zdrojov chemikálií. V mnohých novostavbách je dokonca koncentrácia škodlivín väčšia, než v starých domoch.

Valid XHTML 1.0 Strict Ověřit CSS!

Internetové služby

Obce v regióne mesta

Veľký Krtíš-Dolné Plachtince, Horné Plachtince, Nenince, Pôtor, Sklabiná, Stredné Plachtince, Veľké Zlievce, Želovce,
Kontakt O nás Reklama Podmienky použitia
lang